• Ringtesten KWR 2018

  Indien u in het kader van uw kwaliteitssysteem behoefte heeft aan een aanvullende derdelijns-controle, naast het - voor erkende laboratoria verplichte - ORKA & BACIL-programma (bijv. een ander type water, meer distributies per jaar, andere parameters), dan kan u via VITO deelnemen aan ringonderzoeken uit het programma van het KWR-Watercycle Research Institute.

  Datum: 31 januari - 31 december 2018

  Meer info
  VITO-informatiebundel KWR 2018.pdf - PDF, 658Kb

 • Opleiding Circulaire Economie i.s.m. Syntra Vlaanderen en CSR Campus

  KMO’s innoveren om te overleven. Ons huidige lineaire model gaat niet efficiënt om met grondstoffen. Dat is niet houdbaar op lange termijn. De Circulaire Economie biedt kansen voor innovatie. Het betekent meer dan recyclage. Het raakt aan het bedrijfsmodel. De opleiding is gericht op ondernemers en KMO’s met aspiraties binnen de circulaire economie. De deelnemers worden ondersteund om het potentieel van de circulaire economie voor hun eigen bedrijfsmodel te analyseren en te ontdekken.

  Datum: 27 februari - 31 mei 2018
  Plaats: Antwerpen, Brugge, Gent, Genk

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Ringtesten Aquacheck 2018

  Indien u in het kader van uw kwaliteitssysteem behoefte heeft aan een aanvullende derdelijnscontrole naast het ORKA & BACIL-programma (bijv. een ander type water, meer distributies per jaar, andere parameters), dan kan u via VITO deelnemen aan ringtesten uit het Aquacheck-programma.
  Zowel wat betreft het aantal distributies als de data kan u vrij kiezen uit het Aquacheck-aanbod. VITO zal de aanvragen vanuit de Vlaamse laboratoria overmaken aan LGC en verder als tussenschakel fungeren tussen Aquacheck en de deelnemende laboratoria.


  Datum: 23 april 2018 - 25 maart 2019

  Meer info
  Informatiebundel Aquacheck 2018.pdf - PDF, 656Kb
  Bijlage_Aquacheck Scheme Description .pdf - PDF, 310Kb

 • PROBA-V Symposium 2018 i.c.w. BELSPO and ESA

  The Proba-V mission was launched in May 2013 to ensure continuation of the SPOT-VGT 15 years global vegetation time series, bridging the gap to Sentinel-3 for land applications. After more than 4 years of successful operations, while fulfilling all mission core objectives, Proba-V is consolidating its role as key data provider to the Copernicus Global Land Service and as valuable complement to Sentinel-2 and Sentinel-3 suite of optical sensors. In this context, and with the intention to further promote the scientific and operational exploitation of Proba-V data, the European Space Agency (ESA) in cooperation with the Belgian Science Policy Office (BELSPO) agreed to organize the second “Proba-V Symposium”.

  Datum: 29 - 31 mei 2018
  Plaats: Hotel Andromeda, Ostend, Belgium

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Closing event EFRO/SALK 'Towards a Sustainable Energy Supply in Cities' i.c.w. EnergyVille

  To celebrate the conclusion of the EFRO/SALK research project, 'Towards a Sustainable Energy Supply in Cities', and to offer the opportunity to get acquainted with all innovative technologies developed, results obtained and conclusions drawn, we cordially invite you to the project’s closing event on Thursday May 31st. The EFRO/SALK project ‘Towards a sustainable energy supply in cities’ unites the necessary players from KU Leuven, VITO, imec and UHasselt and develops several innovative technologies.

  Datum: Donderdag 31 mei 2018
  Plaats: Thor Central, Genk

  Website (nieuw venster)

 • Cleantech Challenge: van innovatie naar implementatie
  Organisator: CleanTech-Cluster Gent

  CleanTech-cluster Regio Gent toont op 1 juni 2018 welke kansrijke cases van schone technologie er vandaag in deze regio voorliggen. Op deze challenge tonen kennisinstellingen, bedrijven, ngo’s en de lokale overheid welke kansrijke cases er bestaan en welke opportuniteiten tot concrete business cases kunnen leiden. Er zijn sprekers, tien workshops, pitches en er is een mogelijkheid tot individuele matchmaking.


  Datum: Vrijdag 1 juni 2018
  Plaats: Congrescentrum New Zebra, Gent

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Technologie in Actie:Duurzame elektriciteit als energiebron voor je productieproces: slim schakelen i.s.m. EnergyVille/i-Cleantech Vlaanderen

  Kom op 14 juni luisteren naar de ontwikkelaars van 's werelds eerste autonome tuinrobot voor elk seizoen. De Belgisch-Amerikaanse start-up The Kobi koos voor een lithium-ion-accu voor de ontwikkeling van hun tuinrobot die grasmaait, sneeuwruimt en bladeren versnippert. Bovendien hebben we nog twee andere succesverhalen voor jou in petto. Zo ontwikkelde nLab het batterijpack van de Ecar 333 en tal van andere mobiele applicaties. En bouwde Optimus Yachtbuilders de eerste Belgische zero emission catamaran. Een lichte, maar toch stevige catamaran die met behulp van zonnepanelen, goede batterijen en slimme elektrische motoren geen uitstoot heeft. Deze workshop is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht.

  Datum: Donderdag 14 juni 2018
  Plaats: GreenVille, Houthalen-Helchteren

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Workshop Vlaams Kennisplatform Slim Laden i.s.m. EnergyVille

  Het Vlaams Kennisplatform Slim Laden is een neutraal kennisplatform en centraal aanspreekpunt voor alle Vlaamse stakeholders met interesse in “slim laden”. Via kennisverzameling en disseminatie, workshops en met voldoende aandacht voor de reeds lopende demonstratieprojecten in binnen- en buitenland beoogt het platform het kennisniveau rond slim laden te verhogen en te faciliteren in de samenwerking tussen (markt)partijen.? Deze workshop vindt plaats in EnergyVille in Genk.

  Datum: Donderdag 14 juni 2018
  Plaats: EnergyVille, Genk

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • EPD Support Programma - Infosessie i.s.m. BMP PMC

  De Gewesten hebben kort geleden een berekeningstool voor de milieuprestatie van gebouwen (TOTEM) gelanceerd. Deze tool maakt gebruik van EPD's (Environmental Product Declaration of milieuproductverklaringen), die door de producenten beschikbaar gesteld worden. Om de producenten hierbij te helpen, zet BMP i.s.m. VITO een kaderprogramma op rond het opmaken en afleveren van EPD's. Dat steunprogramma is open voor alle producenten, leden en niet-leden van BMP. Om het nut van de EPD’s en het kaderprogramma toe te lichten, heeft een infosessie plaats op vrijdag 15 juni 2018 om 13u. In bijlage kunt u er het programma van vinden. Deelname is gratis maar inschrijving is verplicht.


  Datum: Vrijdag 15 juni 2018
  Plaats: Kapelle-op-den-Bos

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Workshop van afvalstromen naar hoogwaardig proceswater
  Organisator: BASF, Interreg Vlaanderen-Nederland

  Water is een cruciale grondstof voor de procesindustrie. Maar, zoetwater is schaars. Daarom onderzoekt de testinstallatie van IMPROVED of het mogelijk is om ook andere watersoorten, zoals brak water en afvalwater, op te werken tot proceswater van de juiste kwaliteit. De testinfrastructuur die bestaat uit mobiele containers, verhuisde eind april van Yara naar de site van BASF in Antwerpen. De derde workshop van het IMPROVED-project gaat dan ook door bij BASF. De ideale kans om een bezoek te brengen aan de containers. Zo kan je meteen live de verschillende waterzuiveringstechnieken bekijken. De presentaties worden in het Engels gegeven. Deze workshop is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

  Datum: Maandag 18 juni 2018
  Plaats: BASF Antwerpen

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • Infonamiddag voor gemeenten: Lokale biomassa in warmtenetten i.s.m. Warmtenetwerk VL, ODE, Provincie Vlaams-Brabant

  Om warmtenetten te verduurzamen is bio-energie een logische optie, op voorwaarde dat het om duurzame grondstoffen gaat. Het lokale potentieel van biomassa kan een interessant aanbod opleveren. Deze studiedag vindt niet toevallig plaats in Bierbeek, want daar draait een klein warmtenet op een biomassaketel met lokale houtschilfers.
  Deze infosessie is bedoeld voor gemeenten en professionelen uit de sector.


  Datum: Vrijdag 22 juni 2018
  Plaats: Cultuurcentrum De Borre, Bierbeek

  Meer info
  Website (nieuw venster)

 • G-STIC 2018: Global Science & Technology Innovation Conference Series

  Building on the outcomes of the 2017 G-STIC conference and breaking down barriers between sectors, G-STIC 2018 will
  • further develop suggestions for policy actions to upscale the use of integrated technological solutions,
  • introduce new technological solutions that have the potential to impact the achievement of the SDGs,
  • mount an eclectic exhibition to showcase market-ready technological solutions related to the G-STIC topics.
  Providing ample opportunity to enrich your business network, discover new markets and work with other representatives from all over the world, G-STIC 2018 is the place to join a global innovation community.


  Datum: 28 - 30 november 2018
  Plaats: Tour & Taxis Brussel

  Website (nieuw venster)